Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Land verden over taper 245 milliarder USD skatteinntekter på grunn av skatteomgåelse – hvert eneste år

Corporate Tax Haven Index (CTHI), som ble offentliggjort 9. mars, er en uavhengig rangering av hvilke land som tilrettelegger for skatteomgåelse fra selskaper.

Økonomisk ulikhet er en enorm trussel mot limet i samfunnet. Når rike selskaper kan unnslippe å bidra til fellesskapets fellesutgifter, skades tilliten, og ulikhet øker, sier daglig leder i Tax Justice Network Norge (TJNN), Sigrid Klæboe Jacobsen, i en pressemelding.

Selskapers skatteomgåelse – både lovlig og ulovlig – koster skattemyndigheter verden over $245 milliarder i tapte skatteinntekter hvert eneste år. TJNN mener rapporten viser at rike OECD-land har skylden for strukturene som muliggjør skattetap fra selskaper. Indeksen finner du her.

Rangeringen toppes av tre skatteparadiser i Karibien – De Britiske Jomfruøyene, Caymanøyene og Bermuda – som alle tre er britiske territorier. På de tre neste plassene kommer de europeiske skatteparadisene Nederland, Sveits og Luxembourg.

Nederland og Luxembourg er blant landene hvor mest direkteinvesteringer i Norge kommer fra, og disse er også blant landene som topper indeksen. Dette viser at Norge har høy risiko for skattetap fra selskaper, sier Jacobsen.

I kjølvannet av presidentskiftet i USA, har amerikanske myndigheter signalisert en vilje til å sette seg ved forhandlingsbordet i OECD igjen, noe som gjør at en global minimumsskatt for selskaper igjen er sannsynlig, kanskje allerede før sommeren.

Corporate Tax Haven Index viser hvilke land som har mest å tape på en sterk avtale i OECD. Indeksen plasserer 68 prosent av risikoen for globale skatteomgåelser enten direkte hos OECD-land (39%) eller hos jurisdiksjoner som er formelt underlagt OECD-land (29%), som britiske oversjøiske territorier.

— Dette viser med all tydelighet at det er rike OECD-land som har skylden for de skadelige strukturene som muliggjør skattetap fra selskaper, avslutter Jacobsen.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT