En helsearbeider ved sykehuset Sukraraj i Katmandu som bærer testprøver til laboratoriet. Nepal står overfor økende antall tilfeller COVID-19 - og ytterligere nedstengning av samfunnet. Foto: Redd Barna / Upadhayay

Nepal har gått forbi nabolandet India i antall koronadødsfall per innbygger og myndighetene sliter med å få kontroll over den eksplosive smitten. Landets statsminister har bedt om flere vaksiner, men Covax skal ha svart at de klarer ikke å gi dem flere doser før neste år.

Mutantviruset som har spredt seg i India, bæres nå over grensenene av fremmedarbeidere som returnerer til sine familier og hjem. Landets helsesystem svikter, testkapasiteten er minimal og vaksinasjonsprogrammet står på stedet hvil. I tillegg mangler Nepal nok oksygentanker til å behandle de alvorlig syke koronapasientene.

Situasjonen kan bli verre enn i India, advarer Redd Barna:

— Vi er bekymret for at vi snart blir vitne til et komplett kaos, sier Jennifer Syed, Redd Barnas landsjef i Nepal, og kaller situasjonen Nepal står overfor for en «dødelig cocktail».

Nepal har kapasitet til å teste 22.000 personer daglig, men testbeholdningen minker. Redd Barna er derfor svært bekymret for at koronasmittede går under radaren, og at antall smittede er svært underrapportert.

Annonse
Arabiske filmdager viser det beste fra og om den arabiske verden.  Festivalens 11. utgave blir heldigital og går av stabelen 11.–17. mars på digital.arabiskefilmdager.no.
Arabiske filmdager 11.-17.mars
Sukraraj Tropical Infections Hospital i Katmandu er fullt. Det er laget et midlertidig COVID-19-anlegg utenfor, som også er overfylt. Pasienter er festet til oksygenflasker og venter på at de skal få en seng inne mens leger og sykepleiere overvåker og tar hånd om dem. Inne på sykehuset er avdelingene fulle og all ledig plass er opptatt. Foto: Redd Barna / Upadhayay

Flere fattige

Viruset har ført til økt fattigdom i Nepal. Redd Barna skriver i en pressemelding at lite eller ingen inntekt har gjort at flere barn har blitt underernærte og at flere jenter har blitt giftet bort.

— Som med enhver krise, er det barna som rammes hardest. Unge jenter har blitt tvunget til å gifte seg for å redusere den økonomiske belastningen for familier. Mange barn har også mistet foreldrene sine fordi de har dødd av viruset, forklarer Syed.

I den andre bølgen som nå rammer Nepal har skolene vært stengt i over en måned, og strenge restriksjoner er satt i verk mens landet hanskes med den nye smitteoppblussingen.

Redd Barna har donert 20.700 hurtigtester til myndighetene for å øke testkapasiteten. Organisasjonen har også gitt flere oksygentanker og livsviktig utstyr til sykehusene og karantenesentrene.

— Vi ber innstendig det internasjonale samfunnet om å donere overflødige vaksiner slik at Nepal kan gjenoppta vaksineringen, avslutter Jennifer Syed, Redd Barnas landsjef i Nepal.

Nepal
NepalSist oppdatert: Loading...
Bekreftede tilfeller0
Antall døde0
Tilfeller per 1 mill0
Dødsfall per 1 mill0


Annonse
Kjære leser, når du først er her: Transit Magasin har ingen millionærer i ryggen, og vi er helt avhengig av støtte fra våre lesere. Å bli abonnent koster kun 83 kroner i måneden hvis du kjøper for ett år. Pengene går direkte til mer kritisk journalistikk om internasjonale spørsmål.
Du får tilgang til alt innhold - PLUSS (+)