Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Raftostiftelsen bak undersøkelse av juridisk forfølgelse i Polen

Journalister fra det polske nettstedet OKO.press har gransket forfølgelse av polske borgere ved hjelp av såkalte Strategic Lawsuits against Public Participations – SLAPPs. Prosjektet er støttet av Raftostiftelsen, og ble presentert i en rapport på mandag.

På Raftostiftelsens nettsted blir SLAPP omtalt som en form for misbruk av rettssystemet for å ødelegge den demokratiske debatten og trakassere borgere.

Siden 2015 har polske myndigheter brukt juridisk press til å hindre folk fra å delta i offentligheten og organisere demonstrasjoner. Verktøyene er sivilsøksmål og straffesaker, med trusler om store bøter og erstatninger. Som regel er sakene ubetydelige eller grunnløse. Likevel blir de forfulgt i lange og utmattende rettssaker uten at det er grunn til å forvente en dom som er i samsvar med anklagene som har blitt reist. I mange tilfeller kombineres dette med press fra politiet og hets i regjeringsvennlige medier.

Polske myndigheter bruker disse verktøyene for å stanse aktivister i å uttrykke seg, og fjerne viktige temaer som undergraving av rettsstaten og brudd på rettighetene til kvinner og LHBT-personer fra den offentlige debatten.

— De går imot alle som stikker seg frem ved å kjempe for rettigheter for minoriteter og andre saker som kan oppfattes som i opposisjon til det majoritetspolske, konservative og katolske. Det er folk som har flere dusin saker gående mot seg nå, der samtlige er saker som ikke fører frem, sier seniorrådgiver Iver Ørstavik i Raftostiftelsen.

Iver Ørstavik. Foto: Raftostiftelsen

— Det er åpenbart en form for trakassering, og en stor belastning. Det man gjør, er å stemple dem overfor omgivelsene, som kanskje ikke vet hva de skal tro, sier Ørstavik.

Arrestert for å plassere en plakat foran en kirke 

Et av de mest kjente ofrene for SLAPP er Elżbieta Podleśna. Hun ble arrestert i  2019, etter å ha plassert en plakat med et bilde av polens nasjonalikon «Den sorte Madonna» av Częstochowa, utstyrt med en regnbueglorie, foran en kirke der «LHBT» og «gender» (dvs. «kjønnsideologi» ble presentert som synder sammen med tradisjonelle katolske synder som stolthet, grådighet og avhengighet.

2. mai i år konkluderte tingretten i Płock at plakaten ikke krenket religiøse følelser. Podleśna har til sammen blitt utsatt for mer enn tolv sivilsøksmål og straffesaker.

Saken til Podleśna er presentert i rapporten «The Authority vs. the citizens. ‘In the crosshairs’ namely SLAPP Polish-style». Rapporten er resultat av undersøkelser gjort fra mai til desember 2021, under oppsyn av et ekspertråd ledet av professor Adam Bodnar, som vant Rafto-prisen i 2019.

Publikum blir medskyldige

OKO.press skriver at undersøkelsen viser hvordan «mykt» press ødelegger livene til folk som ikke tidligere har hatt problemer med loven, og at myndighetene bruker offentlige ressurser til å gjøre publikum til medskyldige gjennom mistenkeliggjøring av dem som blir rammet:

«Kostnadene som et land med et relativt lavt nivå av offentlig tillit som Polen betaler for denne typen SLAPP, er enorme. Mange mennesker har trukket seg fra offentlig virksomhet, men de som har blitt værende, har blitt mer motstandsdyktige. De knytter sterke bånd til mennesker med lignende erfaringer, og lager et nettverk av gjensidig støtte.»

Under kraftig press

Iver Ørstavik, seniorrådgiver i Raftostiftelsen, sier at prosjektet kom i stand på initiativ fra OKO.press og Raftoprismottaker 2018 Adam Bodnar, og at det var naturlig å støtte det fordi Raftostiftelsen har et selvpålagt samfunnsoppdrag om å støtte sivilsamfunnet og folk som arbeider for menneskerettigheter.


 – Vi ser at det har vært en voldsom offensiv mot sivilsamfunn og aktivister i Polen de siste 5-6 årene. De er under kraftig press, og vi er bekymret for at de ikke holder ut. Myndighetene har penger, institusjoner og selve tregheten i systemet på sin side. I tillegg er dette et fenomen som er dårlig forstått i Norge, nemlig at man kan bruke lover som er demokratisk vedtatt for å stanse demokratiske prosesser.

Paralleller til dommere


De siste årene har Polen opplevd en undergraving av rettssystemet og rettssikkerheten, der også dommere har blitt forfulgt hvis de kritiserer utviklingen i landet. Iver Ørstavik mener det er klare paralleller mellom SLAPP og det dommerne har opplevd.

 – Nærmere hundre dommere har nå disiplinærsaker eller straffesaker mot seg for å ha ytret seg om generelle rettsspørsmål, noe som er helt vanlig og nærmest en samfunnsplikt i Norge, sier Ørstavik.


Angår oss

Ørstavik mener det er viktig at norske myndigheter og medier ikke lar seg drive med i spillet, men forstår hva som er i ferd med å skje i Polen. 

 –  Det er veldig lett å begynne å snu bevisbyrden når noen blir utsatt for denne typen mistenkeliggjøring, fordi de fleste oppfatter lovbrudd som noe som skal slås ned på. Men her er målet å trakassere folk til de er utmattet gjennom et endeløst press. Når en sak er over, venter 5-10 nye. Det er misbruk av tid og ressurser, og en stor sosial og psykologisk belastning for dem som utsettes for det. Det er nok lettere å se dette for eksempel i Russland, der det allerede er stor bevissthet om at rettssystemet ikke er rettferdig, mens Polen er nærmere oss, sier Ørstavik.

Han legger til at utviklingen i Polen også angår oss i Norge.

 –  Noe som er viktig å huske, er at vi er et EØS-land og at rettssystemet vårt har to ben å stå på. Og når det skjer en pervertering av rettssystemet og rettsprosessen i ett EU-land, skaper det problemer for oss også. Det bor 100 000 polakker i Norge. Polen er ikke bare et annet land, vi påvirkes også av det som skjer i rettssystemet der. 

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT