Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Taliban sviktet jentene – nå må ikke Norge gjøre det samme

KRONIKK: Torsdag er det giverkonferanse for Afghanistan, hvor målet er å møte de enorme behovene i landet. Afghanistan er nå den største humanitære krisen i verden, men er totalt skyggelagt av krigen i Ukraina.

Denne kronikken er skrevet Helene Aall Henriksen, Redd Barnas seniorrådgiver for utdanning i krise.

Dette er et innlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Delta i debatten? Send innlegg til debatt@transitmedia.no.

Forestill deg at du ikke har noe mat å gi barna dine. At du går til byen hver dag for å finne arbeid slik at du kan tjene nok til et par brød. Oftest finner du ikke noe arbeid og må gå tomhendt hjem og håpe på at naboer vil komme med noen rester til deg og familien din. Hvis ikke må dere gå sultne til sengs. Du har satt deg i dyp gjeld for å kunne kjøpe mat til barna dine og stadig oftere kommer dem som har lånt deg penger på døren og krever pengene tilbakebetalt.

Til slutt ser du ingen annen utvei enn å selge ditt ufødte barn for i underkant av 600 dollar for å kunne brødfø de andre barna. Dette er en av mange skjebner Redd Barna møter i Afghanistan. Vår analyse tilsier at rundt 121.000 barn kan ha blitt solgt siden august 2021, da Taliban tok makten i landet.

Nekter jenter retten til utdanning

Fremtiden til et land som nekter jenter retten til utdanning er mørk. Forrige onsdag gikk millioner av ungdomsskolejenter forventningsfulle til skolen for første gang siden Taliban tok makten. De ble møtt med stengte dører.

Talibans løfte om å åpne skolene igjen for ungdomsskolejenter ble reversert natten før den planlagte gjenåpningen. Ungdomsskolejenter får ikke komme tilbake på skolen likevel, blant annet med begrunnelse i manglende uniformer.

Utdanning er livreddende, spesielt for jenter. For hver dag skolen er stengt blir jentene ikke bare frarøvet sin grunnleggende rett til utdanning og en fremtid, men risikoen for at de blir utsatt for tvangsekteskap, vold og overgrep øker.

Frykter giverflukt

Afghanistan befinner seg i en dyp og eskalerende krise, som rammer barna og deres grunnleggende rett til å overleve, lære og være trygge spesielt hardt. 95% av befolkningen går sultne til sengs. 72% av jentene i ungdomsskolealder har nå mistet tilgang til utdanning. Lærere har ikke fått lønn på flere måneder og det mangler klasserom og skolebygg som kan legge til rette for kjønnsdelt undervisning.

Torsdag 31. mars er det giverkonferanse for Afghanistan, og FN og internasjonale organisasjoner ber om et rekordstort beløp i den humanitære planen for 2022: 4,4 milliarder dollar. Men vi frykter at givergleden er totalt skyggelagt av krigen i Ukraina og frys i bistandsbudsjetter i flere land, og at konferansen i morgen vil bli en fiasko.

Men vi har ingen tid å miste. Afghanistan trenger hjelp nå. Vi ber derfor Norge og resten av det internasjonale samfunnet om å vise at det står skulder ved skulder med det afghanske folk etter tiår med krig. Uten økt internasjonal støtte risikerer 10 millioner barn å miste tilgang til utdanning for godt, barn vil fortsatt bli solgt for noen brødsmuler, og millioner av barn vil gå sultne til sengs. I tillegg må Taliban umiddelbart reverserer sin beslutning om å stenge skolene for ungdomsskolejenter.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT