Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

Et halvt år med krig. Russland må ekskluderes fra FNs sikkerhetsråd

KRONIKK: 24. august er Ukrainas uavhengighetsdag og markerer at Ukraina ble en selvstendig stat i 1991, uavhengig fra Sovjetunionen, og et fritt, demokratisk land. Dagen markerer også at det er seks måneder siden terrorist-regimet i Kreml iverksatte en fullskala invasjon av Ukraina.

I Kyiv forventes det at Russland vil markere 24. august med omfattende rakettangrep.

Jeg vil oppfordre alle til å møte opp foran Stortinget onsdag kl. 17. Her skal vi markere at vi ikke har glemt, vår avsky mot de russiske terroristene, og vår støtte til Ukraina som kjemper en innbitt kamp for frihet og demokrati, mot fascisme og totalitær overmakt. Ikke bare for seg selv, men for oss og for hele den frie verden.

Det er ingen vinnere i krig. Men hvis Russland får anledning til å erklære noen form for seier i Ukraina, vil det sende et signal som kan få enorme konsekvenser for hele verden. Andre autoritære regimer følger utviklingen, og venter på ‘klarsignal’ i form av vår unnfallenhet, feighet og ansvarsfraskrivelse. Høye priser på bensin, strøm, mat og renter vil da bli bagateller i forhold til konsekvensen.

Siden Russland iverksatte krigen, har vi sett at de har vist en konsekvent forakt for internasjonal rett og menneskeverd. Så langt har 6,5 millioner mennesker flyktet fra Ukraina, mens ni millioner er internt fordrevne. Anslagsvis to millioner ukrainere befinner seg i Russland, trolig rundt halvparten mot sin vilje.

Vi opplever en kontinuerlig russisk strategi med å spre systematisk løgn og desinformasjon i tradisjonelle og sosiale medier. Mer direkte ser vi hvordan de russiske væpnede styrkene ikke bare bruker brutal makt, men avskyelige metoder som klasebomber, fosforbomber og bomber som for barn kan se ut som leker. I tillegg kommer systematiske angrep mot sivile mål (60 ganger oftere enn mot militære!), tortur, voldtekt av kvinner og barn, og uprovoserte henrettelser av sivile i okkuperte områder.

Det er også på sin plass å nevne at russiske tropper systematisk plyndrer alt av verdi i okkuperte områder. Alt fra vaskemaskiner til råvarer har blitt stjålet, i tillegg til jordbruksprodukter og jordbruksmaskiner som kan kaste verden ut i hungersnød.

Det kanskje mest alvorlige akkurat nå er hvordan russiske styrker bruker Europas største kjernekraftverk i Zaporizjzja som ‘skjold’ og lagringsplass for ammunisjon. Med tanke på russernes fremgangsmåte og taktikk til nå, er det ikke bare mulig, men svært sannsynlig at de vil sabotere kraftverket, utløse en katastrofe og legge skylden på Ukraina. 

Å sabotere kjernekraftverket vil være et beleilig alternativ til en taktisk atombombe, særlig hvis man også kan legge skylden på Ukraina. Konsekvensen kan bli at størsteparten av Ukraina vil bli ubeboelig, og at store deler av Europa forurenset. I tillegg vil det ødelegge et betydelig areal dyrkbar jord i uoverskuelig fremtid, og dermed skape en sultkatastrofe uten sidestykke.

En slik handling vil utløse artikkel 5 og NATO vil bli direkte involvert.

På grunn av dette må Russland så lenge dagens regime med Vladimir Putin ved makten, ikke betraktes som en nasjon men som en terroristorganisasjon. 

Siden FN ble etablert i 1945 har Sikkerhetsrådet hatt fem faste medlemsland med vetorett: USA, Frankrike, Kina, Sovjetunionen og Storbritannia. Sikkerhetsrådet har også myndighet til å sende inn fredsbevarende styrker.

Da Sovjetunionen gikk i oppløsning i 1991, overtok Russland plassen i Sikkerhetsrådet som det har beholdt til nå. Selv om det ble ytret liten motstand mot dette i 1991, er det i dag grunn til å bestride denne statusen, spesielt i lys av dagens situasjon. 

Russland under dagens regime må ekskluderes ikke bare fra Sikkerhetsrådet, men også fra FN, fordi det er en terroriststat kapret av kriminelle. 

I tillegg må alle fiendtlige styrker ut av okkupert ukrainsk territorium, inkludert Donbas og Krimhalvøya. Dagens russiske regime må stilles for en internasjonal domstol, og den russiske føderasjonen må stilles ansvarlig og betale erstatning for alt som er ødelagt i Ukraina, og alle kostnader og tap det har medført for Ukraina og dets innbyggere.

Kronikkforfatter Tor Karstensen var bosatt i Kyiv i Ukraina frem til den russiske invasjonen i februar.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT