Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation
Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation

Reaksjoner: – Anerkjennelse av Palestina riktig og viktig, sier Jan Egeland

Den norske kirke, Flyktninghjelpen, Norsk Folkehjelp og LO mener alle at anerkjennelsen av Palestina som egen stat er et positivt bidrag for fred i regionen. (Artikkelen oppdateres, sist oppdatert kl 15:05.)

Det er riktig og viktig at Norge og andre europeiske land nå anerkjenner Palestina som fullverdig stat, sier Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland.

– Norge var blant de første nasjoner som anerkjente Israel som selvstendig stat i 1949, og vi kan ikke være blant de siste til å gi likeverd til palestinerne, sier Egeland.

Som statssekretær i Utenriksdepartementet for 30 år siden var han med på de hemmelige forhandlingene som resulterte i Oslo-avtalen, der målet var at palestinerne skulle få sin egen stat. Slik gikk det ikke.

– Forhandlingene om en endelig fredsløsning mellom israelere og palestinere har vært resultatløse i mange år, og det internasjonale samfunnet må ta større ansvar for å frambringe en politisk løsning på de endeløse konfliktene, sier Egeland.

– Nå må anerkjennelsen medføre økt innsats fra Norge og likesinnede fredsorienterte land for å få partene til forhandlingsbordet med siktemålet å gi både Israel og Palestina den sikkerhet og utvikling de begge fortjener, sier han.

Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland, t.h. Her fra et møte i Kairo bl.a. for å møte Røde Halvmåne, for å løse felles respons både i Gaza og i Sudan. Foto: NRC

Den norske kirke glad for norsk Palestina-anerkjennelse

At Norge anerkjenner Palestina som uavhengig stat, er et viktig steg mot forhandlinger mellom partene, mener Den norske kirke.

– Jeg er svært glad for at statsminister Jonas Gahr Støre i dag har kunngjort at Norge anerkjenner Palestina som stat. Dette er viktig et skritt fram mot forhandlinger, mellom likeverdige parter, som kan føre til en rettferdig og varig fredsløsning, sier preses Olav Fykse Tveit i Den norske kirke i en pressemelding.

Den norske anerkjennelsen Palestina gir økt håp om varig og rettferdig fred, sier han.

– En bredere internasjonal anerkjennelse av en palestinsk stat kan bidra til å redusere det skjeve maktforholdet mellom partene i konflikten og derved øke mulighetene for fredsforhandlinger og en reell tostatsløsning, sier Tveit videre.

Nå mener han det er viktig at Norge hjelper til med å bygge sivilsamfunn slik at moderate, ikkevoldelige krefter på israelsk og palestinsk side får mulighet til å bygge seg opp.

– At humanitær nødhjelp kommer inn er avgjørende, og at det blir mulig for lokale organisasjoner å bidra i oppbyggingen av helsevesen, infrastruktur og grunnleggende behov.

Preses Olav Fykse Tveit er glad for regjeringens beslutning om å anerkjenne Palestina som stat. Foto: Bo Mathisen / Den norske kirke.

LO: – Viktig norsk anerkjennelse av Palestina

– Dette er noe LO har jobbet for lenge. Vi gratulerer Norge og palestinerne, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

– Norge er her i godt selskap med Spania og Irland. Vi er glade for at vi har en regjering som holder det den lover, som står støtt på Folkeretten og som går i allianse med andre land om å bidra til løsninger, sier Hessen Følsvik.

LO har programfestet støtte til en demokratisk tostatsløsning og å anerkjenne Palestina som egen stat innenfor grensene av 1967. LO-lederen kaller anerkjennelsen et lyspunkt i en dyster tid, som gir et lite håp for framtida både i Midtøsten og for folkelig engasjement.

– Det blir ingen varig fred med fortsatt okkupasjon. Anerkjennelse er det beste på lang sikt. Vi mener anerkjennelsen kan bidra til palestinsk forsoning, være et initiativ for fred og for en framtidig tostatsløsning og samtidig er en naturlig videreføring av tidligere norsk politikk.

Norsk Folkehjelp: – Anerkjennelse av Palestina er et viktig skritt

Fagforbundet og Norsk Folkehjelp ønsker nyheten om at Norge og flere europeiske land anerkjenner Palestina som egen stat hjertelig velkommen.  

– Situasjonen i Gaza er katastrofal, palestinernes rettigheter har aldri vært så lite ivaretatt av verdenssamfunnet. På Vestbredden har drap, vold og trakassering økt betraktelig de siste syv månedene og stadig større områder blir okkupert. Norges anerkjennelse av Palestina er helt i tråd med FNs historiske ansvar overfor palestinerne, sier Raymond Johansen, generalsekretær i Norsk Folkehjelp.

Raymond Johansen, generalsekretær i Norsk Folkehjelp. Foto: Norsk Folkehjelp / Ludvig Gundersen

Fagforbundet og Norsk Folkehjelp skriver i en pressemelding at anerkjennelse sender et tydelig signal til FNs sikkerhetsråd og særlig USA — som la ned veto siste gang dette var oppe til behandling — om at tiden er inne for at Palestina tas inn som fullverdig medlem av FN.

– Dette er en gledens dag. Norge og de andre landene har tatt et viktig skritt til støtte for palestinernes rett til selvbestemmelse. Okkupasjonsmakten har fått klar beskjed at okkupasjonen og apartheid må opphøre umiddelbart, sier Mette Nord, leder i Fagforbundet

(Artikkel fortsetter etter faktaboks.)

Fakta om Norges anerkjennelse av Palestina som selvstendig stat

  • Norge anerkjenner Palestina som stat i tråd med folkeretten og relevante resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd.
  • Den territorielle avgrensingen mellom staten Palestina og staten Israel bør basere seg på grensene fra før 4. juni 1967, og demarkasjonslinjen fra våpenhvileavtalen av 1949, med Jerusalem som delt hovedstad, og med forbehold om endelig avklaring av grensene inkludert eventuelle avtaler om landbytte.
  • Anerkjennelsen av Palestina følger opp stortingsvedtaket fra 2023 om at regjeringen kan anerkjenne på et tidspunkt der det kan ha positiv innvirkning på en fredsprosess og uten forbehold om en endelig fredsavtale.
  • Norges formelle anerkjennelse av Palestina vil tre i kraft tirsdag 28. mai 2024.
  • Anerkjennelsen betyr at Norge vil forholde seg til Palestina som en stat med de rettigheter og plikter dette innebærer. Det innebærer blant annet at vi forventer at grunnleggende folkerettslige regler om uavhengighet, likhet og fredelig sameksistens legges til grunn i alle relasjoner med Palestina.

Kilde: Regjeringen.no

Må stanse investeringer

FN har publisert en liste over 112 selskaper som styrker og tjener på okkupasjon av Palestina. Oljefondet har aksjer for 37 milliarder kroner i 33 av disse, sier Palestinakomiteens leder Line Khateeb.

Hun understreker at anerkjennelsen må få konsekvenser for Norges investeringer i Israels okkupasjon, spesielt gjennom oljefondet.

– Dette må følges opp på flere måter, blant annet ved å stanse all økonomisk støtte til Israels kolonisering og okkupasjon av palestinsk land, gjennom investeringer i det norske oljefondet, sier hun.

Palestinakomiteen får støtte av MDG, som sier seg enig i at norske investeringer i okkuperte områder i Palestina må opphøre.

– Regjeringen må trekke alle investeringer og sanksjonere handel med selskaper som opererer på Vestbredden og bidra til å opprette en sjø- og luftbro for sivile ut av Gaza, sier partileder Arild Hermstad (MDG), som understreker at anerkjennelsen av Palestina er en gladnyhet.

Også Venstres leder Guri Melby er glad for at regjeringen anerkjenner Palestina.

– Venstre støtter at regjeringen nå tar skrittet og anerkjenner Palestina som egen stat. Dette er et viktig steg mot en rettferdig fredsløsning i Midtøsten. En fredelig løsning som kan gi varig fred, må være basert på en tostatsløsning, sier hun.

– Ikke et sekund for tidlig

Tidligere Rødt-leder og nå utenrikspolitisk talsperson Bjørnar Moxnes sier også anerkjennelsen ikke kommer et sekund for tidlig.

– Da Rødt fremmet forslag i Stortinget om å anerkjenne Palestina i høst bidro et enormt folkelig press til at det ble fattet et vedtak som dannet grunnlag for anerkjennelse. Når det nå skjer er det veldig bra, og ikke et sekund for tidlig, sier han.

Videre tar Moxnes til orde for Rødts forslag om å innføre sanksjoner mot Israel.

– Det holder ikke å anerkjenne Palestina om vi samtidig lar Israel utføre et folkemord mot palestinerne, sier han.

Også SV er glade for anerkjennelsen.

– Det er en stor dag når regjeringa endelig anerkjenner Palestina som stat. Dette har vi ventet på og jobbet for lenge, sier leder Kirsti Bergstø.

– Anerkjennelse er et viktig steg for å styrke palestinernes forhandlingsposisjon, og uttrykk for en etterlengtet forståelse for at Israel er en langt sterkere part, sier hun.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT