En Passant – Transit Magasins faste kulturspalte. Her er Kristina Quintano spaltist og redaktør. Les alle saker i denne spalten her.
«Hei, du er jo fra vesten og dere driver jo med demokrati. Hvorfor driver dere ikke med demokrati når dere handler her i medinaen hos oss?»
Min mann ser et øyeblikk forvirret ut før eieren av skinnveskebutikken fortsetter med et smil. Han løfter armene oppgitt og humoristisk i været og fortsetter:
«Du kjøper alle souvenirene i én butikk, demokrati er jo å fordele shoppingen på flere butikker her i vår medina!»
Han ler med et snev av alvorlig undertone og han har helt rett. Vi er ikke så glade i å prute og har stålsatt oss for å kjøpe lokale olivenoljer, en badesarong og en veske og tar alt sammen i en og samme butikk.
(Artikkel fortsetter etter bilder.)
Den gamle medinaen i Hammamet i Tunisia har både smale gater og lokale tunisiske produkter. Og ikke minst er selgerne langt mindre pågående enn for eksempel i Tyrkia eller Marokko. Mange av butikkene annonsere med fixed price og man kan gå nesten uforstyrret rundt og titte.
Det er fredag kveld og bønneropene synges svakt ut av minareten, de få turistene som rusler rundt i medinaen har nettopp vært vitne til en perfekt solnedgang over Middelhavet. I midten av september holder temperaturen fortsatt rundt 30 grader og britiske og franske turister har ligget late på en av byens mange enorme turist-resorter.
Hammamet var Tunisias første turistby og etter en stor nedgang de siste årene er turistene, særlig fra Storbritannia og Frankrike sakte på vei tilbake. Kun fire timers flytur fra Oslo kan du få en Middelhavsferie med god mat, nydelig vin og hvite strender til en svært lav pris.
(Artikkel fortsetter etter bilder.)
Mange som ønsker å reise til Nord-Afrika for å oppleve maten, kulturen, gjestfriheten og den gode vinen er kanskje usikre på hvor de kan begynne. Om du vil bytte ut feriesteder som for eksempel Tyrkia og Kanariøyene er Hammamet i Tunisia kanskje perfekt for deg?
For mange er det en stor fordel at nesten alle snakker fransk og i storbyene snakker mange som jobber med turister også godt engelsk.
Vakre strender, den historiske gamlebyen medinaen, Hammamet Fort, den moderne bydelen Yasmin Hammamet, festivaler, museer og vannsport, sammen med god mat og god lokal vin er bare en av mange grunner til å besøke Hammamet.
(Artikkel fortsetter etter bilder.)
Byen byr på en rekke restauranter, kafeer, barer og butikker, men det er ikke overveldende mye liv her og anbefales i første omgang til de som ønsker en rolig og avslappende badeferie. Her sitter turister og lokale tunisiere side om side langs stranden i kveldssolen mens ungdommen sparker fotball i sanden og strandbarene spiller pop-musikk fra åttitallet.
Hammamet er også et godt utgangspunkt for dagsturer til den vakre kunstnerbyen, Sidi Bou Said, til de storslåtte museene i hovedstaden Tunis og ikke minst den historisk viktige byen med utgravde ruiner, Cartago. Her kan du kombinere badeferie med kultur og historie.
(Artikkel fortsetter etter bilder.)
Hammamet ligger en time syd for hovedflyplassen i Tunis og det letteste er å booke en bil gjennom hotellet du skal bo på. Vel fremme i Hammamet er det mange vanlige gule taxier som er helt trygge å bruke og også appen Bolt fungerer fint.
Før vi ankom hadde vi litt utfordringer med å skjønne geografien i Hammamet, men byen er hovedsakelig delt inn i to. Den gamle delen nær medinaen, her ligger de to fine resortene, Hotell Sindbad og Radisson Blue Resort på hver sin side av medinaen.
Et par kvelder i medinaen holder for de fleste, men sørg for å få med deg solnedgangen, den er spektakulær og både lokale og turister busses til tuppen av fortet for å se solen legge seg over Middelhavet.
I den nye delen av Hammamet, omtalt som Yasmin Hammamet ligger en rekke store resorter som bærer preg av fordums prakt. Her er det mer tempo, mer pågående selgere og langt flere turister.
Dette er supert for barnefamilier, men for rolige par kan vi anbefale Hotell Sindbad med egen strand og gode resaturanter.
(Artikkel fortsetter etter bilder.)
Hammamet er et sted for turister, både prismessig og opplevelsesmessig og det er langt fra det helt autentiske Tunisia, men om du ønsker å oppleve Nord-Afrika og ikke er helt sikker på hvor du skal begynne er dette et fint sted for bading, mat og vin.
Det azurblå havet er innbydende for de som fortsatt ser på Middelhavet som et ferieparadis. Nedgangen i turismen har ført mange tunisiere ut i fattigdom, ved å velge Tunisia som destinasjon er du også med på å støtte den lokale økonomien.
Tunisia er en av verdens fremste på produksjon av olivenolje og vi har med vilje med oss en halvtom koffert som fort fylles opp. Vi har vært på både fikenkaktus og granatepleslang, og hvi ar smakt oss gjennom et titalls lokale olivenoljer. Etter passkontrollen på flyplassen på vei hjem får du kjøpt gode lokale viner så ta med deg en kraftig tunisier hjem til høstens lam.
God reise! Hilsen Kristina og Bendik
Fakta: Hammamet i Tunisia
- Tunisia er Afrikas nordligste land. Hovedstaden er Tunis og ligger ved kysten i nordøst.
- Tunisia grenser til Algerie i vest og til Libya i sydøst. De sydlige områdene av Tunisia (ca. førti prosent) er en del av Sahara-ørkenen. I nord og nordøst har landet en 1300 kilometer lang kystlinje mot Middelhavet.
- Hammamet er en by i den nordlige delen av Tunisia. Den er et populært reisemål for ferieturister, på grunn av strendene og Hammametbukten. Byen var Tunisias første turistdestinasjon.
- En medina er en type bydel man finner i mange byer i Nord-Afrika. Medinaen har vanligvis bymurer, trange og labyrintlignende gater, og ble bygd av arabere så langt tilbake som på 800-tallet. Medinaen i Hammamet ble bygget i det 15. århundre.
En Passant – Transit Magasins faste kulturspalte. Her er Kristina Quintano spaltist og redaktør. Les alle saker i denne spalten her.
Fast middelhavskorrespondent og kulturkommentator for Transit Magasin. For mange kjent som stemmen bak Facebook-bloggen Budbringeren fra Helvete.