Ledige stillinger
Ledige stillinger

Bokanbefaling: Krigens hus – notater fra Gaza, av Erik Fosse

EN PASSANT / BOK: "Den norske legen ser viktigheten av å formidle det han er vitne til uten at han på noen måte kan risikere å bli oppfattet som aktivist og dermed ikke komme inn der han trenger å jobbe."

Del denne artikkelen:

Forfatter: Erik Fosse

Forlag: Spartacus/Forente Forlag AS (2024)

Bare vissheten om at det finnes noe som heter Limb reconstruction-programmet er nok til å bli rasende og fortvilet over. Og er det noe Erik Fosses siste bok nettopp gjør er det å gjøre leseren rasende og fortvilet.

I januar 2024 reiser den erfarne kirurgen Erik Fosse inn i Gaza som del av et lite team organisert av Norwac. Fosse har jobbet i Gaza mange ganger tidligere, men situasjonen nå er annerledes.

Flere helseinstitusjoner er allerede bombet, og i og rundt sykehuset der teamet jobber, har tjue tusen flyktninger samlet seg. Konstant mangel på vann, mat, medisiner og strøm til livsnødvendig utstyr setter legene på store prøver.

Fosse har jobbet i Gaza mange ganger tidligere, men situasjonen nå er annerledes, skriver Kristina Quintano.

I Fosses dagboknotater, fra det fire uker lange oppholdet, skildres situasjonen på Gazastripen også i en større historisk sammenheng. Hans samtaler med Norwacs lokalt ansatte og representanter for det palestinske helsevesenet gir leseren innblikk i en hverdag som blir stadig mer ekstrem for Gazas to millioner innbyggere.

Gjennom nøkterne skildringer og sindige refleksjoner gir Erik Fosse her en vitneskildring av vår tids største humanitære katastrofe – der sivilbefolkningen, som alltid, lider mest.

Den brennaktuelle boken med vitnesbyrd fra Gaza gjør oss også bunnløst takknemlige over at noen orker, å ikke bare stå i krisene over mange år, lappe sammen barn og sivile som rives i filler av bomber og granater, men også evner å bruke stemmen og pennen sin til å formidle det som skjer i verdens mest brutale krig. 

Erik Fosse har i mange år vært kjent som legen som reiser inn der andre flykter ut. I ‘Krigens hus – notater fra Gaza’ tar forfatteren oss med til det Gaza som fantes før og viser oss fra dag til dag hvordan hele området legges i grus. Ofte med barn begravet under ruinene.

Boken er et vitnesbyrd fra en brutal krig men den gir også et godt overblikk over det politiske bildet i Gaza de siste årene.

Om forfatteren

Erik Fosse (f. 1950) er lege og professor emeritus i medisin ved UiO, spesialist i generell kirurgi og thoraxkirurgi. Han er daglig leder av bistandsorganisasjonen NORWAC, som jobber med medisinsk hjelpearbeid i Midtøsten. Han har tidligere utgitt bøkene Øyne i Gaza (sammen med Mads Gilbert i 2010) og Med livet i hendene (2015).

Det tok bare timer fra Fosse fikk nyheten om at Hamas hadde angrepet Israel før den norske legen skjønte at både nød-team og penger måtte på plass. Gjennom hans dagboklignende notater om tiden etter (også til tider før) 7. oktober blir vi som lesere tatt med inn i hverdagen til de som forbereder seg på, og trener opp de, som skal lappe sammen verdens barn.

For de fleste av oss er det umulig å forstå hva det gjør med et menneske å jobbe som helsepersonell i en krig, ofte under helt umenneskelige forhold. Fosse viser oss viktigheten av samarbeid mellom ulike organisasjoner og ikke minst viktigheten av lokal kunnskap og krefter. 

Den norske legen forsøker å balansere det å være hjelpearbeider og øyenvitne uten mobildekning og nett, han ser viktigheten av å formidle det han er vitne til uten at han på noen måte kan risikere å bli oppfattet som aktivist og dermed ikke komme inn der han trenger å jobbe. 

Krigens hus er førstehåndsbeskrivelse av hva krig gjør med sivile og om hvordan et helt samfunn rakner mens de trekker de lemlestede barna sine ut av ruinene og om både sjelelige og fysiske sår som ikke vil gro. 

Dette er en historie om et felles traume og om en kamp for å overleve minutt for minutt. 

Boken er en hyllest til de som venter der hjemme og som alltid er redd for om sine kjære kommer tilbake og ikke minst et grotesk bevis på at alle mennesker ikke har samme verdi. Et sterkt og viktig vitnesbyrd og en påminnelse om at vi er mindre aleine sammen. 

Hvert delkapittel avsluttes med hvor mange som er registrert drept og såret de siste dagene. Etterhvert som sidene og antallet stiger er det nesten ikke til å ta innover seg. Er det en ting vi derimot ikke har lov til i denne krigen er det å slutte å ta den innover oss.

Jeg synes alle burde lese denne, med Erik Fosses blikk tvinges vi til å se.

LES OGSÅ:

> Bokanbefaling: Skadeskutt, et liv langs verdens frontlinjer

> To brennaktuelle bøker om Gaza og Palestina

> Sidi Bou Said – Tunisias blåhvite kunstnerby

En Passant – Transit Magasins faste kulturspalte. Her er Kristina Quintano spaltist og redaktør. Les alle saker i denne spalten her.

Nettside |  + artikler

Fast middelhavskorrespondent og kulturkommentator for Transit Magasin. For mange kjent som stemmen bak Facebook-bloggen Budbringeren fra Helvete.

Del denne artikkelen:

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
- Annonse -

SISTE NYTT