Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Tenke globalt, stemme lokalt. Lokalvalget er avgjørende for FNs bærekraftsmål

SAIH-kronikk (1)
Vi må velge globalt, også ved lokalvalg, mener f.v. Embla Regine Mathisen (Changemaker), Hege Skarrud (Spire) og Sunniva Høiskar (SAIH). Foto: Changemaker / Spire / SAIH

KRONIKK: I år er det første gang vi går til lokalvalg i Norge etter at vi fikk FNs bærekraftsmål høsten 2015. Bærekraftsmålene er en felles arbeidsplan for verden å nå innen 2030. Vi skal utrydde sult og fattigdom, stoppe klimaendringene, bevare liv over og under land, pluss-pluss. Med andre ord, en svært ambisiøs plan med tidsfrist om drøye ti år.

Selv om dette er globale mål som krever globale, strukturelle endringer, står små og lokale endringer i sentrum for måloppnåelsen. De lokale initiativene er essensielle for å oppnå Agenda 2030. Derfor trenger vi vågale lokalpolitikere og velgere som har en helhetlig global tankegang under årets lokalvalg.

Lokale initiativer når bærekraftsmålene

Lokalpolitikk føles ofte smått i en global kontekst. En vei her, en blomstereng der, tre sykkelstativer der. Men det er her man står samfunnet nærmest, og det er her man kan gjøre store endringer sammen.

Når verden står overfor sine største utfordringer noensinne, er det viktig med forståelse og kunnskap om hva som kan gjøres på lokalt nivå og skaleres opp til globale tiltak.

Mange av fremskrittene som gjøres med bærekraftsmålene skjer nettopp på lokalt plan. Det er summen av disse lokale initiativene som vil gjøre at vi når bærekraftsmålene.

Lokale tiltak til internasjonal inspirasjon

Det andre gjør på lokalt nivå inspirerer oss til å gjøre lignende tiltak tilpasset våre forhold. Tiltak som for eksempel helt eller til dels plastfrie land og byer i alt fra India og Mexico City har inspirert andre til å gjøre det samme, og begynner nå å ligne en global bevegelse.

Likeså ser vi med urbant landbruk. Urbant landbruk brukes tradisjonelt i flere land i det globale sør, som Malawi og Kenya. Samtidig som det nå implementeres i en større grad i flere land rundt om i verden, og øker raskt her i Norge. Dette bidrar til å oppfylle flere av bærekraftsmålene (utrydde sult, klimaendringer, bærekraftige byer og samfunn, liv på land, god helse, for å nevne noen).

Det er også andre enkle initiativer vi ser gjøres lokalt i Norge når nasjonale myndigheter har handlingsvegring. Her følger noen eksempler til inspirasjon: Signere ICANs Cities appeal (Bergen, Tromsø, Oslo, med flere har signert); lage et kommunalt klimabudsjett (som Oslo); eller bli en skatteparadisfri sone (som Ulsteinvik, Ålesund, Nesodden, med flere).

Vår stemmeseddel er også global

Disse eksemplene viser hvordan bærekraftsmålene implementeres med gode, lokale initiativer. Dette er essensielt for å nå bærekaftsmåene, hvis ikke ender vi opp med “business as usual” og skivebom på målene. Men da må vi også vite om de gode initiativene.

Derfor leverer vi ut en avis hvert eneste år som heter Verdens Beste Nyheter. Den viser gode tiltak fra hele verden for å nå bærekraftsmålene. Noe vi håper inspirerer andre til å følge i samme fotspor. I år er kampanjedagen 27. september, og vi vil dele ut avisa i over 50 byer i hele Norge.

Dette er etter vi har gått til valgurnene og fått resultatene fra valget 9. september, men det betyr ikke at vi ikke allerede i dag bør tenke på hvordan vi med vår lokale stemmeseddel kan være med på å nå bærekraftsmålene.

Denne kronikken er skrevet av:
Embla Regine Mathisen, leder i Changemaker
Sunniva Folgen Høiskar, leder i SAIH
Hege Skarrud, leder i Spire

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT