10 regnbue-seire i 2020

KOMMENTAR: Her er 10 viktige fremskritt for lhbtiq+-personer sine rettigheter så langt i 2020.

Det er fortsatt en lang vei å gå, men fremskrittene er også mange i kampen for LHBTIQ+-personers rettigheter. Foto: Unsplash / Tristan Billet
Annonse

Det er fremdeles en lang vei igjen å gå før vi får sikret alle deres menneskerettigheter globalt. Men det har også vært store fremskritt og stadig vekk blir flere rettigheter oppnådd.

Av: Sol Stenslie, Styreleder i SNU – Seksualpolitisk Nettverk for Ungdom

Likekjønnet ekteskap i Nord-Irland

I februar i år ble likekjønnet ekteskap lovlig i Nord-Irland. Nå kan alle kjønn gifte seg I landet uavhengig av seksuell orientering. Fra før av er likekjønnet ekteskap tillatt i Skottland, England og Wales. Dermed vil det si at hele Storbritannia nå har tillatt likekjønnet ekteskap.

Surrogati for alle, uavhengig av seksuell orientering i Israel

I februar ble det lovlig for likekjønnet par å få tilgang på surrogati på lik linje med heterofile par. Israel har kun tillatt dette for heterofile par tidligere. Nå vil denne rettigheten være tilgjengelig for alle kjønn, uavhengig av seksuell orientering og samlivsform.

Skeive får være fosterforeldre i Kroatia

Kroatia sin høyesterett vedtok i februar i år at også skeive skal få lov til å være fosterforeldre. Fram til nå har ikke likekjønnede par fått lov til å ha fosterbarn. Menneskerettighetsaktivister tok saken til høyesterett. Her ble det vedtatt at det var diskriminerende at skeive ikke får lov til å bli fosterforeldre. Nå kan skeive også tilby trygge fosterhjem til barn i Kroatia.

Homofile, bifile og skeive menn får være blodgivere i Brasil

I Brasil vedtok høyesterett i mai i år at skeive menn skal få være blodgivere i Brasil. Skeive, bifile og homofile menn i landet har ikke fått lov til å gi blod tidligere. De har hatt en karantene på 12 måneder uten seksuell omgang for å få lov til å gi blod. Denne lovgivningen ble innført under hiv/aids-epidemien. I dag har medisiner for hiv kommet veldig langt. Vi vet også nå at skeive ikke utgjør en større risiko som blodgivere enn heterofile.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 3-4 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Lhbtiq+-personer får vern mot diskriminering og hatprat i Sveitsisk lovgivning

I flere år har man forsøkt å få på plass vern mot diskriminering og hatprat for lhbtiq+ personer i Sveits. Konservative krefter har forsøkt å stoppe et slikt vern fra å gjelde i landet. Men ved en folkeavstemning i landet i februar i år, stemte 63,1% for at skeive skal få dette rettsvernet. Dette er en seier for alle skeive i Sveits og sikrer de lovlig rett mot å bli diskriminert og oppleve hatprat.

Likekjønnet ekteskap i Costa Rica

Som det aller første landet i Mellom-Amerika innførte Costa Rica likekjønnet ekteskap den 26.mai i år. Den Interamerikanske menneskerettsdomstolen fastslo at det var diskriminerende at likekjønnede par ikke fikk gifte seg på lik linje med heterofile par. Costa Rica tok dette til etterretning og endret loven. Deres valg er til inspirasjon for resten av Mellom-Amerika.

Tyskland forbyr konverteringsterapi mot homofile og transpersoner

Den 7.mai i år vedtok parlamentet i Tyskland å forby konverteringsterapi av homofile og transpersoner. Flere religiøse grupper utfører konverteringsterapi verden over. De forsøker å endre den seksuelle orienteringen eller kjønnsidentiteten til enkeltpersoner. Dette forbudet sier klart ifra at kjønn- og seksualitetsmangfold ikke er en sykdom som kan helbredes.

Lesbiske par får registreres som foreldre til barn gjennom kunstig befruktning i Irland

I mai i år endret Irland lovverket slik at også lesbiske par som utfører kunstig befruktning med kjent donor får bli registrert som likeverdige foreldre til sitt barn. Tidligere har kun heterofile par som gjennomgår denne prosedyren fått lov til å bli registrert som likeverdige foreldre til sitt barn. Nå får endelig også lesbiske par denne rettigheten. Dette er en seier for å anerkjenne alle type regnbuefamilier.

Israel tillater transpersoner å bytte juridisk kjønn uten å måtte gjennomgå kirurgi

I slutten av februar i år vedtok justis -og helsedepartementene i Israel at transpersoner skal få kunne bytte juridisk kjønn uten å måtte gjennomgå omfattende kirurgi eller hormonbehandling. Dette sikrer at de som er transpersoner i Israel kan bli møtt med riktig pronomen og kjønnsidentiteten de tilhører i offentlige situasjoner. Det er ikke alle transpersoner som verken ønsker eller har tilgang til å gjennomgå operasjoner eller ta hormonbehandling. Dette sikrer at alle transpersoner får registrere seg juridisk i det kjønnet de identifiserer seg som.

USAs høyesterett sikrer vern til lhbtiq+-personer i arbeidslivet

I juni vedtok USA sin Høyesterett at lhbtiq+-personer skal sikres mot diskriminering i arbeidslivet. Dette er en stor seier for millioner av skeive arbeidere i USA. Det er estimert at det er 1 million transpersoner i arbeidslivet i USA, samt 7,1 lesbiske, homofile og skeive arbeidere. Dette vil sikre deres menneskerettigheter i arbeidslivet.

Denne artikkelen ble først publisert hos Verdens beste nyheter.

Støtt Transit Magasin
Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi trenger din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er å tegne et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Det er også mulig å gi engangs støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her