Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Verdens største klimanettverk åpner kontor i Oslo

C40 er en global sammenslutning av byer, og representerer til sammen over 700 millioner innbyggere, eller nær 10 % av verdensbefolkningen.

De samme byenes brutto»nasjonal»produkt utgjør om lag en fjerdedel av verdens bruttonasjonalprodukt, ifølge en pressemelding fra Byrådslederens kontor.

C40 ble etablert for å styrke klimainnsatsen i verdens storbyer, og nå skal organisasjonen åpne kontor i Oslo. Oslo er eneste norske by i nettverket, og har status som innovatørby.

– Oslo har kommet lenger enn de fleste andre europeiske byer i klimaarbeidet, blant annet med klimabudsjett og utslippsfrie bygg- og anleggsplasser. Vi ønsker å dele Oslos erfaringer til andre byer i vårt internasjonale nettverk, sier Mark Watts, leder av C40.

Hovedkontoret til C40 ligger i New York.

– Skal bli nullutslippsby

Et hovedmål for C40 er at alle C40-byene vedtar ambisiøse klimaplaner i tråd med Parisavtalens mål om å holde global oppvarming under 1,5 grader. 

Byrådslederen i Oslo, Raymond Johansen (Ap), sier i pressemeldingen at han er stolt over anerkjennelsen dette betyr.

– Oslo skal bli en nullutslippsby og i praksis vise at det er mulig å redusere klimagassutslippene på en måte som er sosialt rettferdig. At C40 velger å åpne eget kontor i Oslo viser at vi har kommet langt i klimaarbeidet, sier Johansen.

Utvist nybrottsarbeid med klimabudsjett

C40-kontoret i Oslo skal ledes av Gaute Hagerup, som kommer fra stillingen som leder for Oslo Business Region.

– Jeg gleder meg stort til å starte arbeidet med å bygge opp C40-kontoret i Oslo. Å vise fram alt Oslo får til innen det grønne skiftet for verden, og styrke det internasjonale samarbeidet mellom Oslo og andre klimaengasjerte byer, blir en veldig spennende utfordring, sier den påtroppende lederen for C40-kontoret i Oslo, Gaute Hagerup.

Noe av forklaringen bak at Oslo får C40-kontor skal være byens nybrottsarbeid med klimabudsjett, der klimamålene likestilles med økonomiske mål. Dette har fått stor oppmerksomhet i C40, blant annet fra New York, blir det opplyst. Klimaledelse og klimastyring skal derfor være ett av arbeidsområdene til C40-kontoret i Oslo. 

I tillegg pekes det på at Oslo har markert seg som en pioner på utslippsfrie bygg- og anleggsplasser. Blant annet kom verdens første utslippsfrie anleggsplass i Oslo. Et C40-kontor i Oslo vil styrke det internasjonale samarbeidet mellom byer for fossilfri og utslippsfri byggevirksomhet, heter det.

Johansen utfordrer Rotevatn

Raymond Johansen håper den store internasjonale interessen om Oslos klimaarbeid bidrar til at regjeringen også skjerper de nasjonale klimakravene, blant annet om fossilfri bygg- og anleggsvirksomhet i hele landet. 

– Bygg- og anleggsvirksomhet står for opp mot en fjerdedel av de globale klimagassutslippene. Nå må regjeringen stille de samme kravene til byggebransjen på nasjonalt nivå som vi har gjort i Oslo, slik at vi sammen kan få ned klimagassutslippene fra byggeplasser. Fossilfrie anleggsplasser gir mindre støy og renere luft. Stillegående maskiner gjør det lettere å snakke sammen på byggeplassen, noe som gir bedre sikkerhet. Det føles tryggere og bedre å jobbe på en fossilfri byggeplass. Vi utfordrer klima- og miljøministeren til å ta grep, sier Johansen.

Byrådsleder for miljø og samferdsel Lan Marie Berg (MDG) minner om at Oslo i 2019 var Europas miljøhovedstad:

– Da fikk vi vist frem alt det positive og effektfulle arbeidet Oslo gjør, og nå får vi mulighet til å spre dette til resten av verden. Det er byene som går foran i klimaarbeidet, og det er avgjørende for kloden at vi kan oppskalere de gode løsningene. Vi ser fram til styrket internasjonalt samarbeid om ambisiøs klimainnsats, sier Berg.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT