53 norske organisasjoner ber utenriksminister Søreide stå opp for saharawiene

Et samlet norsk sivilsamfunn ber Søreide stå opp for saharawiene. Foto: Støttekomiteen for Vest-Sahara
Annonse

I et brev til utenriksminister Ine Eriksen Søreide ber 53 norske organisasjoner om at Norge forsvarer rettighetene til Vest-Saharas folk når vi går inn i FNs sikkerhetsråd ved nyttår.

I november brøt det ut nye krigshandlinger i Vest-Sahara, et territorium som FN behandler som det siste uløste kolonispørsmålet i Afrika. Vest-Saharas folk er lovet en folkeavstemning, som aldri er blitt avholdt. Om en måned inntar Norge ett av setene i FNs sikkerhetsråd, og et tverrpolitisk og samlet norsk sivilsamfunn ber nå utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide i et åpent brev om å bruke de kommende to årene til å forsvare saharawienes rettigheter.

Blant brevets underskrivere er lederne til alle ni ungdomspartier, samt organisasjoner i fagbevegelsen, menneskerettighetsmiljøet, kirken, bistand og øvrig norsk sivilsamfunn. Brevet appellerer Søreide om å forsvare selvbestemmelsesretten og menneskerettighetene til det saharawiske folk:

«Det er tverrpolitisk enighet i Norge om at saharawienes uomtvistelige rett til selvbestemmelse må respekteres og at Norge ikke anerkjenner Marokkos anneksjon av territoriet. Nå som Norge skal inn i FNs Sikkerhetsråd på nytt, appellerer de undertegnede organisasjoner om en like framoverlent, tydelig, folkerettsbasert posisjon som den gang Norge sist satt i Sikkerhetsrådet», skriver organisasjonene i brevet. 

Se hele brevet på denne lenken

Organisasjonene ber også om å få en stans på eksporten av norsk gass til de okkuperte områdene. I forrige uke anløp et transportskip de okkuperte områdene med gass fra Kårstø i Rogaland. Det er tredje gang i år at et fartøy har forlatt Norge med gass til marokkanske interesser i territoriet.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 3-4 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Brevet ble sendt til utenriksministeren den 1. desember.

Støtt Transit Magasin
Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi trenger din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er å tegne et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Det er også mulig å gi engangs støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her