Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation
Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation

101 finansinstitusjoner endrer praksis etter FNs atomvåpenforbud

Forbudet gir ringvirkninger for globale finansinstitusjoner: 101 investorer sier nei til atomvåpen, ifølge ny rapporten fra den internasjonale kampanjen for å forby atomvåpen (ICAN) og nederlandske PAX.

Rapporten fra ICAN og PAX konkluderer med at til sammen 101 finansinstitusjoner globalt nå har vedtatt retningslinjer som begrenser adgangen deres til å investere i utvikling og produksjon av atomvåpen. Av disse har flertallet (59) omfattende retningslinjer som forhindrer enhver form for økonomisk forhold til atomvåpenprodusenter.

Rapporten viser at finansinstitusjoner som til sammen representer 3,9 milliarder dollar peker eksplisitt på forbudet som årsaken til at de ekskluderer atomvåpenindustri fra investeringer og finansiering.

Fire norske aktører løftes frem i rapportens “Hall of Fame” over selskap som utelukker samtlige atomvåpenprodusenter: Storebrand, KLP, DnB og Folketrygdfondet.

— Vi er glade for å se at mange norske finansinstitusjoner forstår at atomvåpen ikke er en industri det bør investeres i lengre, sier generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Henriette Westhrin. 

— At atomvåpen ble forbudt under internasjonal lov i januar 2021 har åpenbart påvirket finansindustrien, og er nå med på å skape en ny internasjonal standard hvor atomvåpen regnes som uetisk og feil å investere i, fortsetter hun. 

Statens Pensjonsfond Utland (SPU) er den femte norske aktøren som nevnes i rapporten. SPU får ros for å ha gode retningslinjer, men utelukkes fra rapportens Hall of Fame fordi de fortsatt har aksjer i flere selskap som er involvert i produksjon av atomvåpen. 

— Vi vet at SPU er opptatt av etikken i sine investeringer, så her forventer vi at de tar snarlig grep, sier Westhrin. — At nordmenns pensjonspengerplasseres i utvikling av ulovlige masseødeleggelsesvåpen er ikke noe SPU burde stå inne for, avslutter hun. 

LES OGSÅ:

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT