Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Somaliland vedtar historisk lov mot vold mot barn

Denne uken vedtok parlamentet i Somaliland en lov som skal beskytte barn mot vold og alle former for diskriminering.

Den nye loven, Somaliland Children’s Act, som ble vedtatt av parlamentet den 1. februar, inkluderer beskyttelse mot omskjæring av jenter (kjønnslemlestelse), som nesten alle jenter i landet opplever.

— Dette er en viktig lov for alle barn i landet som nå kan få beskyttelse mot vold og overgrep. Den er spesielt viktig for alle jenter, Somaliland er et av områdene i verden med størst forekomst av omskjæring av jenter. Hele 98 prosent av jentene i landet utsettes for kjønnslemlestelse, de fleste av jentene er mellom fem og 11 år gamle når overgrepet skjer, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.

Det er ingen medisinsk grunn til å omskjære jenter, men de kuttes fordi de skal «spares» før ekteskap, kontroll over kvinner seksualitet, familiens ære, et «tre inn i voksenlivet» ritual, høyere medgift for jentene, svakt lovverk og lav grad av likestilling.  

— Den nye loven gir jenter i Somaliland et glimt av håp. Ved å forby alle former for overgrep og omsorgssvikt, er den nye loven om barns beskyttelse et viktig skritt fremover mot å eliminere kjønnslemlestelse av jenter, som er en ekstrem form for diskriminering, sier Partapuoli i en pressemelding.

6. februar er den internasjonale dagen mot kvinnelig kjønnslemlestelse.

200 millioner kvinner er kjønnslemlestet

Før denne loven ble vedtatt fantes det ingen nasjonale regelverk eller lover som forbyr omskjæring av jenter. Denne nylig vedtatte loven pålegger foreldre, omsorgspersoner, staten og andre en plikt til å beskytte barna.

— Solide og effektive lovverk er et viktig første steg for å stoppe gjentatte brudd på jenter og kvinners rettigheter. Plans arbeid i Somaliland stopper ikke her. Landet må nå implementere loven lokalt, sånn at omskjæring av jenter i landet faktisk vil ta slutt. På den måten kan landet få bukt med denne skadelige praksisen som er forankret i sosiale og kulturelle normer, sier Plan Internationals landsjef i Somaliland og Somalia, Sadia Allin. 

Plan jobber sammen med lokale organisasjoner og lokale, tradisjonelle og religiøse ledere for å bekjempe kjønnslemlestelse av jenter. 

Over 200 millioner kvinner som lever i dag er kjønnslemlestet, og det er estimert at 70 millioner flere jenter vil bli kuttet innen 2030.

— Alle jenter har rett til å leve frie liv og kunne bestemme over sin egen kropp. Vi kommer til å følge utviklingen tett for å sikre at loven innføres og overholdes, og skal fortsette å jobbe målrettet mot de sterke sosiale og kulturelle normene som gjør at omskjæring av jenter fortsatt skjer, sier Partapuoli. 

Om den nye barneloven, Somaliland Children’s Act:

 • Barneloven ble godkjent av Somalilands statsråd i februar 2020, og ble godkjent av parlamentet 1. februar 2022. Den vil formelt bli en lov etter å ha blitt godkjent av “House of Guurti” og Presidenten i Somaliland.
 • Loven samsvarer med FNs barnekonvensjon om at alle barn skal ha de samme rettighetene og rett til et liv fri fra vold og diskriminering.
 • Loven ansvarliggjør foreldre, familier, foresatte, omsorgspersoner, samfunnet og staten dersom det er omsorgssvikt eller brudd på barns rett til beskyttelse. Loven skal sikre at barn vokser opp i trygge omgivelser og fremmer utvikling. 

Fakta om kjønnslemlestelse

 • I 2022 er det 25 år siden første felleserklæring mot kjønnslemlestelse av jenter og kvinner, og 10 år siden FNs generalforsamling vedtok å eliminere kjønnslemlestelse. 
 • Selv om det er gjort fremskritt i arbeidet med å eliminere praksisen, ser man nå en negativ trend, mye på grunn av koronapandemien.
 • 200 millioner jenter og kvinner som lever i dag er kjønnslemlestet. 
 • Omskjæring av jenter har ingen helsemessige fordeler og er et grovt brudd på jenter rettigheter. 
 • Kjønnslemlestelse kan føre til store blødninger, infeksjoner, cyster og i verste fall død. Langsiktige konsekvenser inkluderer blære- og menstruasjonsproblemer, infertilitet, komplikasjoner ved fødsel, og store traumatiske utfordringer.
 • Omskjæring av jenter er mest utbredt i Somalia, Guinea og Egypt. Somalia er det landet med høyest forekomst av kjønnslemlestelse av jenter 98 prosent av jenter mellom 5-11 år blir omskåret.  
 • Kvinnelig omskjæring er internasjonalt anerkjent som et brudd på jenters og kvinners menneskerettigheter.  
 • 6. februar er verdensdagen mot kvinnelig omskjæring. 

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT