Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Alvorlig tilbakegang for jenters rettigheter, etter pandemi og krig, viser ny rapport fra Plan International

Plan International offentliggjorde i dag en rapport som viser en alvorlig tilbakegang for jenters rettigheter og likestilling de siste årene.

Rapporten er basert på nøkkeltall om jenters utvikling de siste ti årene. Fremskrittene for likestilling dette tiåret er spist opp av de siste årenes tilbakeslag for jenters rettigheter og likestilling. Tre milliarder jenter og kvinner i 144 land rammes direkte.

– Det er opprørende at jenter i dag ikke har flere rettigheter enn mødregenerasjonen hadde for 10 år siden. Fremskrittene det siste tiåret er spist opp av befolkningsvekst, konflikt, pandemi, fattigdom og konservative krefter, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.

Jenter som vokser opp i fattigdom, jenter som er drevet på flukt, eller lever i områder med krig og konflikt er spesielt utsatt. Det samme gjelder jenter som lever i land eller regioner hvor religiøse og konservative krefter systematisk fratar jenter rettigheter, som for eksempel i Iran, Afghanistan eller USA.

Jenter med nedsatt funksjonsevne eller som identifiserer seg som LHBTQI+ er spesielt sårbare. I 2020 var det fortsatt 70 land som kriminaliserte sex med en av sammen kjønn, i følge rapporten.

Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.

– Jenter verden over leder an i kampen for retten til å bestemme over sin egen kropp og sine egne liv. Iran er et ferskt eksempel på jenter og unge kvinners mot, sier Partapuoli i en pressemelding.

Før pandemien så verden en nedgang i antall barneekteskap, og vi så en nedgang i skadelige skikker som kvinnelig kjønnslemlestelse. Flere jenter begynte på skolen enn tidligere. Men som følge av pandemien, krig og kriser går denne utviklingen igjen i feil retning.

– At utviklingen for jenter har gått i feil retning det siste tiåret er svært bekymringsfullt. Det viser at likestillingsarbeidet ikke har greid å møte jenters utfordringer.

— Vi trenger lovverk som reelt sikrer retten til trygg og selvbestemt abort, forbyr barneekteskap og sikrer politiske- og økonomiske rettigheter, sier Partapuoli. — Vi må endre holdninger som hindrer jenter i å kle seg i det de selv ønsker og utdanne seg til det de selv vil. Vi må komme til et punkt hvor unge kvinner i hele verden selv kan bestemme når, om og med hvem de vil ha barn.

Rapporten viser at 1 av 3 kvinner, 736 millioner, har vært utsatt for fysisk og/ eller seksualisert vold minst en gang siden de var 15 år. Vold mot jenter og kvinner har økt som følge av Covid-19.

I 2019 hadde 43% av seksuelt aktive tenåringsjenter mellom 15 og 19 år ikke tilgang på moderne prevensjonsmiddel, selv om de ønsket å unngå graviditet. Dette resulterte i 10 millioner uønskede graviditeter og 5,7 millioner aborter. Selv om mange land har forbedret juridisk beskyttelse av tilgangen til trygg abort, har andre, som Nicaragua, Polen og USA opphevet lovene som tidligere beskyttet retten til sikker abort.

Om rapporten: 

  • Rapporten Realising Every Girl’s Right to Flourish: A Review of Progress On the 10th Anniversary of the International Day of the Girltar for seg hvordan utviklingen på jenters rettigheter har vært i perioden 2012-2022.
  • Hovedfunn fra rapporten: 3 milliarder jenter og kvinner bor i land som scorer svakt på likestilling. Av 144 land som er med i FNs Sustainable Development Goals (SDG) Gender Index er det ingen som har oppnådd likestilling. 98 % av verdens jenter og kvinner bor i disse 144 landene.
  • Rapporten viser at 1 av 3 kvinner, 736 millioner, har vært utsatt for fysisk og/eller seksualisert vold minst en gang siden de var 15 år. Vold mot jenter og kvinner har økt som følge av Covid-19. I 2019 hadde 43% av seksuelt aktive tenåringsjenter mellom 15 og 19 år ikke tilgang på moderne prevensjonsmiddel.
  • Rapporten lanseres av i forbindelse med 10-årsmarkeringen av FNs jentedag 11. oktober. Her er link til rapporten: https://mediabank.plan-international.org/?c=58135

Denne artikkelen er i stor grad basert på en pressemelding fra Plan International.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT