Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Hva nå, NOAH? – Vi kan ikke ta like mange saker til retten

Etter en høylytt offentlig debatt ble den profilerte dyrevernsorganisasjonen NOAH stående igjen uten penger over statsbudsjettet. Det får konsekvensen for organisasjonens evne til å prøve saker for retten, sier NOAH-leder Siri Martinsen.

Dyrevernsorganisasjonen NOAH ble stående igjen uten støtte i statsbudsjettet. Det får konsekvenser for organisasjonens evne til å føre saker for retten, sier NOAH-leder Siri Martinsen.

Det vekket oppmerksomhet da regjeringen kuttet støtten til NOAH i statsbudsjettet. Hele posten på 730 000 kroner ble nullet ut.

Mange satte sin lit til at SV ville få støtten på plass igjen. Etter budsjettforhandlinger med SV ble det til likevel klart at kuttet kom til å bli stående. Sentrale representanter for partiet har i ettertid forsvart kuttet med å vise til mangelfullt demokrati i organisasjonen.

Hva gjør dyrevernsorganisasjonen nå?

– Vi har ikke for vane å trappe ned. Vi må bare jobbe hardere, sier NOAHs faglige leder Siri Martinsen.

– Mesteparten av støtten som NOAH lever av kommer fra våre medlemmer. Vi har fått flere hundre nye medlemmer etter budsjettkuttet, som er bra og viktig for oss. Vi kommer til å jobbe mer hele året for å få med enda flere. Medlemmene er uansett veldig mye verdt for oss, men i en slik situasjon blir de enda viktigere.

Samlet inn en million

Etter at budsjettkuttet ble kjent har NOAH fått omkring én million kroner gjennom ulike innsamlinger fra støttespillere, både fra ulike enkeltpersoner og gjennom profilerte offentlige figurer som Sophie Elise, Veganergutta og Hanne-Lene Dahlgren.

Til sammen ble det samlet inn mer enn støtten som forsvant over statsbudsjettet. Dermed har organisasjonen penger å drive videre for, enn så lenge.

– Det er veldig rørende at folk har en slik rettferdighetsfølelse og reagerer når landbruksministeren går ut og skryter av at han skal svekke en dyrerettsorganisasjon. Vi er veldig gladefor hvert eneste bidrag, både store og små, sier Martinsen.

– Så det holder dere flytende en stund, men det er likevel snakk om engangsbeløp?

– Ja, det er et engangsbeløp. Det betyr at vi å slåss hardt for å få tilbake støtten neste år. Det betyr at vi må være mer forsiktige med å ta saker til retten. Vi har allerede flere saker vi ville ha tatt til retten enn hva vi har råd til. Også mengden infomateriell vi trykker opp er noe vi å se på hvis vi ikke får inn tilsvarende flere medlemmer.

(Artikkel fortsetter etter foto)

NOAH-MARKERING FØR NATURTOPPMØTE: 29. november stilte NOAH opp foran Klima- og miljøverndepartementet (KLD) med markering for ulven. Samtidig holdt klima- og miljøvernminister Espen Barth Eide pressemøte om FNs naturtoppmøte (COP15). Foto: Terje Karlsen / Transit Magasin

«Får OBOS til å fremstå som et demokratisk fyrtårn»

– Hva tenker du om kritikken som er rettet mot medlemsdemokratiet i NOAH?

– Det er veldig overraskende at Arbeiderpartiet og SV har latt Senterpartiet omgjøre denne ordningen til en slags straffemulighet for frivillige organisasjoner som man helst vil svekke. Det er det Senterpartiet har gjort. At Arbeiderpartiet var med på det i utgangspunktet, og at SV ikke klarte å snu på det, er egentlig mer alvorlig enn det som har kommet fram.

— Det handler ikke først og fremst om NOAH, men om hvorvidt frivilligheten skal styres av politikere. Når man ikke har en nøytral og støtteordning med objektive kriterier, men en støtteordning som kan trekkes eller gis vilkårlig, skaper en ufri frivillighet.

Det er uakseptabelt å ha å ha en ordning som åpner for den typen forskjellsbehandling, understreker Martinsen.

– Hvis man har lyst til å endre ordningen og bare gi til organisasjoner med en viss struktur er det greit, men da må det gjelde andre. Man kan ikke ha egne regler bare for NOAH. Sånn kan vi faktisk ikke ha det i Norge.

Hva mener SV?

– SV har vel ikke bare ikke snudd på det, men aktivt støttet det? «Alle organisasjoner som får OBOS til å fremstå som et demokratisk fyrtårn har en vei å gå når det kommer til medlemsdemokrati», skrev SVs valgkampsjef Kristian Fosse Fjellanger i et innlegg med tittelen «Det er ikke udemokratisk å kutte støtten til NOAH».

– Det er feil, vi har over 17.000 støttemedlemmer. Det innlegget reagerte jeg veldig på, og svarte også på det. Fjellanger gjør akkurat det samme som Sp, han forskjellsbehandler NOAH og har helt andre kriterier for oss enn for andre organisasjoner som får penger fra Landbruksdepartementet. Flere organisasjoner er bygget opp på samme måte som oss, og har ikke nødvendigvis lokale foreninger som stemmer fram et styre. Vi har klart mer bestemmelse og frivillighet enn flere av de andre stiftelse og organisasjonene som får penger. Til og med et aksjeselskap får støtte der.

Martinsen sier hun ikke kan vite hva som foregikk bak lukkede fører i budsjettforhandlingene.

– Men jeg har snakket med flere stortingsrepresentanter fra SV som sier at Fjellangers innlegg var skrevet av ham som privatperson, selv om det er undertegnet med «valgkampsjef i SV», sier NOAH-lederen.

SVs partisekretær: – Nådde ikke fram i forhandlingene

For å oppklare dette har vi spurt SVs partisekretær Audun Herning om hva partiet egentlig mener om støtten til NOAH.

– Jeg regnet med at NOAH kjenner til at SV i vårt alternative statsbudsjett har inne støtten til NOAH og andre organisasjoner, som regjeringen foreslo å kutte.  Jeg synes derfor det er vanskelig å forstå at NOAH velger å bruke ressurser på å kritisere SV, som har en lang tradisjon med å kjempe for dyrs rettigheter, svarer Herning.

Herning sier at Fjellanger skrev det kritiske innlegget om NOAH som privatperson. Han har også tidligere skrevet innlegg for Agenda magasin. Disse innleggene er koblet opp til hans profil hvor det også kommer fram at han er valgkampsjef for SV, noe som gjorde at han framsto som han uttalte seg på vegne av partiet.

– Dessverre er det ikke SVs budsjett som blir vedtatt. Det er et resultat av forhandlingene med regjeringspartiene. Der fikk vi ikke rettet opp kuttet, selv om vi hadde det med inn i forhandlingene, sier SVs partisekretær.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT