Ulstein: – Funksjonshemmede må med i alle taler og møter

Utviklingsminister Dag Inge Ulstein går ut med løfter, og sier han vil inkudere funksjonshemmede i alle aspekter av bistanden. Her fra hans innlegg under lanseringen av FN-rapporten. Foto: Terje Karlsen
Annonse
IMG_9206
Utviklingsminister Dag Inge Ulstein går ut med løfter, og sier han vil inkudere funksjonshemmede i alle sammenhenger i bistanden. Her fra hans innlegg under lanseringen av FN-rapporten. Foto: Terje Karlsen

FNs første globale rapport om funksjonsnedsettelser og FNs bærekraftsmål ble presentert hos Norad i dag.

FN-rapporten er den første hovedrapporten om  funksjonsnedsettelser og utvikling. Hovedtema er hvordan FNs 17 bærekraftsmål kan oppnås av, for og med personer med funksjonsnedsettelser. Det var Norad og Atlas-alliansen som onsdag inviterte til lansering og debattmøte.

— Jeg har sagt at ikke en tale eller et møte skal holdes uten at funksjonshemmede nevnes eller inkluderes. Det handler om å skape en bevissthet og å alltid huske på funksjonshemmede, sa utviklingsminister Ulstein i sin innledning.

— Norge har ratifisert FN-konvensjonen for funksjonshemmedes rettigheter, men vi har fortsatt en lang vei å gå før situasjonen er tilfredsstillende, sa Ulstein.

Lars Ødegård fra Norsk Handikapforbund minnet forsamlingen på at den nye FN-rapporten ikke handler om utviklingspolitikk alene:

— Dette er en rapport som ikke bare handler om Kongo, den handler ikke bare om bistand. For målene skal nås også i Norge. Vi har en bistandsministeren her, men han er også en minister fra den norske regjeringen, sa Ødegård.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Norge ved Ulstein ga tidligere i vår 100 millioner kroner til funksjonshemmede i utviklingsland, en bevilgning som kommer i tillegg til allerede vedtatte tiltak.

IMG_9224 (1)
Fra kunnskap til handling: – FN-rapporten gir kunnskap, men vi vet nok! Vi har nok kunnskap til å handle, utfordret Lars Ødegård fra Handikapforbundet. Fra venstre; ordstyrer Andrew Kroglund fra Atlas-alliansen, Flyktninghjelpens Jan Egeland, utviklingsminister Dag Inge Ulstein, Hilde Frafjord Johnson, Handikapforbundets Lars Ødegård. Foto: Terje Karlsen

Den første globale analysen

— For første gang noensinne har FN gått gjennom alle de 17 bærekraftsmålene, og analysert dem ut i fra funksjonshemmedes synsvinkel. Det er en virkelig revolusjon for de som alltid kommer bakerst i køen, sier daglig leder i Atlas-alliansen, Morten Eriksen.

På tross av positive trekk, er det fortsatt stor grad av fysiske, mentale og legale hindre der ute. Det er de fattigste og de mest marginaliserte som sliter mest, og særlig om de også er funksjonshemmede, ifølge FN-rapporten. Ikke minst er det fortsatt store mangler på tilgang på utdanning, helse, arbeid og hjelpemidler.

Rapporten er den første virkelig gode globale analysen av levekår og rettigheter for funksjonshemmede – sett i lys av FNs bærekraftsmål. Rapporten viser både til kunnskap og «best practices», og har hatt over 200 eksperter og funksjonshemmedes organisasjoner involvert. I tillegg har FN benyttet seg av “crowdsourcing”, dvs at 1,2 milliarder innspill har blitt innhentet globalt, via ulike digitale kanaler.

Rapporten forteller at funksjonshemmede møter utbredt diskriminering og stigma, og funksjonshemmede er underrepresentert som beslutningstakere, spesielt kvinner med funksjonshemming, viser rapporten.

Eriksen roser norske myndigheter for nå å ta de mest marginaliserte gruppene på alvor:

— Utviklingsminister Ulstein lover større midler i potten for funksjonshemmede. Det er flott. Det eneste skåret i gleden er at de funksjonshemmedes egne organisasjoner har problemer med å skaffe egenandeler. Norad må vise fleksibilitet her, sier Eriksen.

– Ingen flere møter i Genève!

I panelsamtalen deltok også tidligere nødhjelpskooridnator i FN – og nåværende generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland:

— Vi må definere mål, vi må definere steder, hvor funksjonshemmede reelt får det bedre om tre år, om fem år. Det hjelper ikke med flere møter hos Norad eller flere møter hos FN i Genève, sa Jan Egeland.

— Det er pengestrømmen som avgjør, sa Hilde Frafjord Johnson.

Hun er tidligere utviklingsminister for Krf, og har jobbet som FNs spesialutsending til Sør-Sudan:

— Skal man endre betingelsene for funksjonshemmedes rettigheter  så må man endre på flyten av de store pengene. Her er Verdensbanken og også pengebevilgninger fra enkeltland viktige, sa Johnson.

 

Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og vi har ingen bindingstid. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!