Flyktningen Behrouz Boochani skrev hele boka på mobiltelefon i fangenskap. Nå utgis den på norsk

SKREVET PÅ MOBILTELEFON: Nå kommer boka 'Bare fjellene er min venn' på norsk etter at den har fått internasjonal oppmerksomhet og vunnet priser verden over. Foto omslag: Camino Forlag. Foto av Boochani: Flickr / Eric Fonacier / CC BY-NC-ND 2.0
Annonse

Den kurdiske flyktningen Behrouz Boochanis bok No Friend but the Mountains ble i sin helhet skrevet på mobiltelefon mens forfatteren var internert på stillehavsøya Manus Island.

Boken «må sies å være blant årets litterære sensasjoner«, skrev Transit magasins anmelder Fredrik Giertsen da den kom på engelsk i 2019. “En av tiårets viktigste utgivelser”, skrev Jyllandsposten om boka da den kom ut i Danmark i 2020.

Etter seks år i fangenskap på den australske flyktningøya har den kurdiske journalisten og menneskerettighetsforkjemperen Behrouz Boochani endelig fått en trygg havn på New Zealand.

«Bare fjellene er min venn» blir bokas norske tittel, og den gis ut på Camino Forlag i februar. Det lille forlaget, som er basert i Fredrikstad, utgir internasjonal litteratur fra forfattere «som i tillegg til å være gode forfattere også har et engasjement for det samfunnet de er en del av og for temaer av global betydning». Forlagets slagord er «Verden mellom to permer».

Den norske skribenten, forfatteren og aktivisten Kristina Quintano har skrevet etterordet i boka:

— Dette var kanskje en av de viktigste bøkene jeg hadde lest på lenge. Jeg har fulgt Boochanis reise i flere år og hans evne til formidling er uten sammenligning, skriver hun på sin Facebook-side.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 3-4 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

LES ANMELDELSEN: Boken ble skrevet på mobiltelefon, mens forfatteren var internert i en flyktningleir. Nå vinner Behrouz Boochani priser

Behrouz Boochanis vei til trygg havn

Australia ville ikke ha Boochani. Etter seks år internert i flyktningleir så har han endelig fått opphold på New Zealand.

Filmen nedenfor forteller historien om hvordan de gode hjelperne hans hjalp ham dit – og om boka, Bare fjellene er min venn, som ble til gjennom meldinger han sendte med mobilen sin, én etter én, mens han satt i fangenskap. Boochanis beretning om livet som flyktning har mottatt unison hyllest overalt, og ga ham til og med den høyesthengende australske litteraturprisen, Victorian Prize for Literature, symbolsk nok siden Australia ikke ville ha ham.

Det norske Kulturrådet tar nå boka også med i sin innkjøpsordning, noe som betyr at den vil bli å få tak i på alle bibliotek i hele Norge.

SE FILMEN HER (30 min):

Støtt Transit Magasin
Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi trenger din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er å tegne et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Det er også mulig å gi engangs støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her