Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Frykter presedens: Utslipp av radioaktivt Fukushimavann starter denne uka

Stillehavet tilføres over en million tonn radioaktivt vann, men det vil ta opp mot tretti år før alt er sluppet ut.

Japan forbereder seg til å starte det varslede slippet av radioaktivt kjølevann fra det jordskjelvrammede atomkraftverket i Fukushima.

Utslippene til Stillehavet er ventet å starte denne uka, trolig torsdag.

Det internasjonale atomenergibyrået IAEA har vurdert at metoden for å kvitte seg med det drøyt én million tonnet med radioaktivt forurenset vann, er god nok til at det ikke er vesentlig til skade for mennesker og miljø. Den avgjørende årsaken til at metoden vurderes å være forsvarlig, er den ekstreme fortynningen av vannet. Planen er at utslippet skal skje i så små mengder at det vil ta opp mot tretti år før alt vannet er sluppet ut.

Atomkraftanlegget i Fukushima i Japan ble skadet etter et jordskjelv i 2011, som førte til en tsunami som rammet anlegget. For å hindre en større katastrofe på atomreaktoren ble store mengder kjølevann tatt i bruk, vann som i årene i etterkant har vært midlertidig lagret av Tokyo Electric Power Company.

Protester og bekymring

Men selv om myndighetene i Japan har fått IAEA sitt godkjent-stempel på metoden, er ikke alle like overbevist.

Kina protesterer kraftig, og Hongkong og Macau har innført et delvis importforbud mot sjømat, ifølge NRK. Dessuten har også japanske fiskere reagert negativt.

Kritikk kommer også fra forskeren Azby Brown ved miljøovervåkingsbyrået Safecast. Brown hevder i en kronikk i New York Times at prosessen i forkant av utslippet ikke har vært transparent, og at viktige spillere ikke har blitt hørt. Dette, mener Brown, kan føre til at mistillit kan prege operasjonen i mange tiår.

Browns bekymring er at Japan med dette setter presedens for liknende situasjoner, og der enda mindre transparente land og myndigheter kan tenkes å gjøre liknende operasjoner. Han minner om at bare i Asia er det over 140 atomkraftverk i drift, og at atomenergi er i vekst både i India og Kina.

– Hvis Japan, et kulturelt og økonomisk respektert land, kan slippe unna med dumping av radioaktivt vann, hva skulle hindre andre land i å gjøre det samme?, spør forskeren i kronikken.

– Ikke merkbart i Norge

Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) i Norge melder at de følger med på arbeidet i Japan.

– Vi får rutinemessig rapporter om opprydningsarbeidet, avfallshåndteringen og planene fremover. Disse leser vi nøye. De planlagte utslippene av vann vil ikke være merkbare i Norge, sier beredskapsdirektør Astrid Liland i DSA i en pressemelding.

DSA skriver at målinger fra Storbritannia og Frankrike viser langt høyere utslipp av det radioaktive stoffet tritium enn det som planlegges i Japan.

– DSA har ikke sett noen negative effekter av disse tritium-utslippene i miljø og sjømat i Norge, skriver de.

Nesten 20.000 mennesker mistet livet i katastrofen i Japan i 2011, de aller fleste av drukning i tsunamien. Ulykken ved Fukushima-anlegget førte ikke til akutte dødsfall som følge av radioaktiv stråling. Vitenskapelige beregninger på mulige dødsfall som følge av lavdose påvirkning fra radioaktivitet etter ulykken, ligger mellom null og noen hundre.

LES OGSÅ

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT