Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Radio Free Europe erstattet ansatte med journalister knyttet til et diktatur

Etter et opprop angående sviktende arbeidsmiljø ved Radio Free Europe's aserbajdsjanske redaksjon, har en bølge av sensitive og ubekvemme detaljer blitt avslørt. Redaksjonen har avskjediget ansatte til fordel for journalister med tilknytning til diktaturet. Nå blir det stilt spørsmål ved uavhengigheten til det amerikanske mediehuset.

(BLANKSPOT.SE) Etter at den aserbajdsjanske journalisten Turkhan Karimov ble sparket fra stillingen som reporter for Radio Free Europe/Radio Libertys (RFE/RL) aserbajdsjanske avdeling Azadliq Radiuso (Free Radio), ble det ansatt minst én person som er anklaget for å spre propaganda fra det aserbajdsjanske regimet.

Nyansettelsen Mammadsharif Alakhbarov har brukt de siste 15 årene som reporter og produsent for aserbajdsjanske regimemedier, inkludert TV-kanalen CVC. Der har han blant annet vært redaktør for filmer som pynter på krigen i Nagorno-Karabakh og hyller president Ilham Aliyev. I sosiale medier har han gjentatte ganger stilt seg bak diktaturet.

I forbindelse med oppsigelsen av Karimov publiserte fem tidligere journalister personlige historier i sosiale medier som beskrev en mildt sagt problematisk arbeidssituasjon ved mediehuset. Særlig blir redaktøren av Azadliq Radiuso Ilkin Mammadov pekt ut av journalistene som ansvarlig for det vanskelige arbeidsmiljøet.

I innleggene dukker det opp beskyldninger mot redaksjonen om autoritær lederstil. De anklager også redaksjonen for å ha tvunget frilansjournalister i Baku til å leie arbeidsutstyr for å utføre arbeid og for å gjøre fradrag eller betale mindre dersom journalistene blir stoppet eller arrestert av politiet, noe som er et tilbakevendende problem for journalister i Aserbajdsjan.

Reportere uten grenser (RSF) svartelister landet i sin pressefrihetsindeks, og rapporter om journalister som blir forhindret fra å gjøre jobben sin av politivold er alt annet enn uvanlig.

Ravan Seyfulla, en av journalistene som jobbet for RFE/RL som vi snakket med og som deltok i samtalen, bekrefter at redaktøren ble truet med trekk i lønnen dersom han fortsatte å ha problemer med politiet.

– Vi hadde ofte problemer med politiet på jobb. Ilkins reaksjon var alt annet enn støttende. I stedet for å tilby hjelp, skammet han meg. Han insinuerte at jeg bevisst ble arrestert og advarte om at hvis hendelsene ble gjentatt, ville jeg få reduksjon i lønn, sier Seyfulla til Blankspot.

Ifølge ham fant ikke journalistene ut hvor mye de ville få utbetalt for oppdragene, med henvisning til sikkerhet, men over tid sank honoraret til ham gradvis.

– Vi fikk ikke lov til å spørre om honorarene våre i det hele tatt, og han (Ilkin) hadde kontroll over pengene med henvisning til sikkerhetsgrunner. Over tid merket jeg at lønnen min gikk ned og til slutt fikk jeg en femtedel, kanskje enda mindre, av det kollegene mine fikk, sier Seyfulla.

LES OGSÅ: Aserbajdsjan: Fremtredende samfunnsdebattant pågrepet

De berørte journalistene har også påpekt at tidligere forsøk på å kontakte RFE/RLs HR-avdeling har vært resultatløse. Svarene har ikke kommet.

Oppslagene har utløst en bølge av lignende historier om redaksjonen som går langt tilbake i Aserbajdsjans uavhengige journalistiske miljø – som ofte bor i utlandet.

Blant annet har den prisbelønte journalisten Arzu Geybulla støttet journalistene med en lignende historie i et lengre innlegg på Medium.

I innlegget forteller hun om systematisk trakassering fra redaksjonen mot journalister og beskriver detaljert at problemstillingen ikke var ukjent. I et gjengitt brev fra henne fra 2018 stilt til eierne av RFE/RL opplyser hun om de strukturelle utfordringene ved redaksjonen.

Illustrasjonene ble delt av Mammadsharif Alakhbarov på sosiale medier social media under og etter Nagorno-Karabakh-krigen i 2020.

RFE/RL ble grunnlagt i 1949 av den amerikanske regjeringen for å tilby radionyhetsinnhold på østeuropeiske språk i Europa. Siden Sovjetunionens fall har mediehuset vært drevet som en uavhengig organisasjon, men under oppsyn og finansiering av den amerikanske staten. Mediehusets årlige budsjett er på over omlag 1,5 milliarder norske kroner.

I dag er RFE/RL tilgjengelig i 23 land og på 27 forskjellige språk. RFE/RL regnes som en av de mest fremtredende kildene til uavhengige nyheter i ellers autoritære land som Aserbajdsjan.

Siden 2014, i forbindelse med sammenbruddet av det aserbajdsjanske sivilsamfunnet, ble Azadliq Radiuso utestengt fra landet etter en politirazzia på kontoret der journalister ble uthengt og avhørt. Sjefredaktøren ble fengslet. I dag holder den aserbajdsjanske redaksjonen til i RFE/RLs hovedkvarter i Praha, men jobber fortsatt med journalister på bakken i Aserbajdsjan.

I de presseetiske retningslinjene som finnes på RFE/RLs nettsider kommer det frem at de påtar seg oppgaven med å være helt uavhengige av statene de opererer i, samt at de motsetter seg alle former for intoleranse.

Alle de tre redaktørene ved Azadliq Radiuso er trukket frem, men spesielt sjefredaktør Ilkin Mammadov, som går igjen i alles historier.

I en kort uttalelse på Twitter (nå X) 4. august avviste RFE/RLs offisielle pressetjeneste anklagene.

«RFE/RL er dypt bekymret over de grunnløse beskyldningene som sirkulerer i sosiale medier og stiller spørsmål ved vår journalistikk i Aserbajdsjan. RFE/RL er dedikert til fri og rettferdig journalistikk.»

Den utpekte nyansettelsen Mammadsharif Alakhbarov stengte sine sosiale medier da anklagene brøt ut. Før det hadde flere innlegg fra hans sosiale medier lekket ut der illustrasjoner blant annet skildrer den armenske statsministeren Nikol Pashinyan som en rotte og en person som urinerer på det franske senatet.

Det franske senatet fordømte Aserbajdsjan under Nagorno-Karabakh-krigen i 2020.

I tillegg til reaksjoner fra journalister som jobbet for Azadliq Radiuso, har også Europarådets mediebeskyttelsesbyrå sammen med European Federation of Journalists EFJ reagert. 8. august krevde de svar fra RFE/RL på hvordan arbeidsforholdene for journalister ser ut.

10. august kom EFJ med en ytterligere uttalelse der de ba den amerikanske regjeringen gjennomføre en uavhengig undersøkelse av hva som skjedde.

Generalsekretær Ricardo Gutiérrez sier i pressemeldingen at påstandene ikke kan overses av RFE/RL.

– Slike fakta og en slik krisesituasjon kan ikke få stå ubesvart eller uten reaksjon fra RFE/RLs ledelse. Det er mediehusets egen troverdighet det settes spørsmålstegn ved. Vi krever en full etterforskning av ledelsen av radiostasjonen og gjeninnsetting av journalistene som er feilaktig suspendert eller tvunget til å gå av.

**

Vi har forsøkt å nå journalistene som kommer med uttalelsene, men de henviser til innleggene sine på sosiale medier. Den nylig avskjedigede journalisten Turkan Karimov sier at han ikke kan svare på noen spørsmål for øyeblikket da saken hans kan bli en arbeidsrettssak.

En person, som ønsker å være anonym på grunn av mulige juridiske konsekvenser, sier at det var programmert til å slette interne arbeidssamtaler. Noen ble manuelt slettet mens andre hadde automatisk forsvinnende meldinger i meldingsapper.

Ifølge kilden mente redaksjonen at årsaken til å slette meldinger var av sikkerhetsmessige årsaker. Konsekvensen er at kun et fåtall av påstandene er dokumentert. Til tross for kritikken fra redaktøren Ilkin Mamamdov, er det verdt å merke seg at det i løpet av hans ansvarstid ble publisert flere betydelige anmeldelser.

Redaksjonen har blant annet avslørt korrupsjon blant de høyest rangerte politikerne i Aserbajdsjan. Etter gjentatte mislykkede forsøk på å kontakte RFE/RL gjennom deres pressekontor, reagerte de til slutt da vi kontaktet redaktør Ilkin Mammadov direkte. Vi tilbød ham et muntlig intervju, men pressetjenesten ba om spørsmålene på forhånd og svarte skriftlig.

I e-posten ga vi en detaljert redegjørelse for informasjonen vi hadde mottatt og tok skjermbilder fra Mammadsharif Alakhbarovs sosiale medier.

Spørsmålene vi stilte var hvordan Ilkin Mammadov generelt ser på påstandene, hvordan RFE/RL begrunner seg rundt påstandene om lønnstrekk ved politiarrestasjoner, hvordan Alakhbarovs bakgrunn rimer med RFE/RLs etiske retningslinjer og om de vil ta grep.

I stedet for å svare på noen av spørsmålene, la pressetjenesten igjen en samlet kommentar:

«RFE/RL er klar over de publiserte påstandene knyttet til Aserbajdsjan-avdelingen, men kan ikke kommentere spesifikke individuelle personalsaker.

Vi verdsetter tilliten som leserne av Aserbajdsjan har gitt oss når det gjelder å formidle usensurerte nyheter som gjenspeiler vårt oppdrag og reflekterer våre prinsipper for etisk journalistikk. Som en del av rekkene har vi omfattende prosesser på plass for å beskytte våre journalister og journalistikk.

Hvis vi mottar ytterligere informasjon som krever ytterligere undersøkelser, vil vi ta skritt for å gjøre det.»

Vi har også søkt Mammadsharif Alakhbarov, samt RFE/RLs administrerende direktør Jeff Gedmin.

2023-08-14: Etter publisering kunngjorde RFE/RLs pressetjeneste at de første forespørslene fra Blankspot havnet i spam-e-posten deres.

Denne artikkelen ble først publisert på Blankspot.se og gjengitt i Transit Magasin under Creative Commons-lisens BY-NC-ND 2.5 SE. Støtt Blankspot.se med et månedlig beløp. Artikkelen er oversatt fra svensk til norsk av Terje Karlsen.

LES OGSÅ:

LES OGSÅ

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT